Christian Kooiker: "Dat woar gee hends, dat woar erm!"  
Wilbert Brauers: "En der Wilbert hat alwer un goal gemakt, dat how ver wel gedaat..."

Het begin
In 1920 introduceerde W. Botterweck sr. (oud koster-organist) het inmiddels overbekende en wereldbefaamde "leren voetbalmonster" in de Mechelse gemeenschap. Begeestering alom.
Enkele jongeren besloten daarop een voetbalclub op te richten welke domicilie koos in lokaal A. Kicken (Commandeurstraat.) Spoedig volgde de eerste vriendschappelijke wedstrijd (op mijnschoenen) tegen de latere aartsrivaal Zwart Wit uit Eys. Plaats van handeling. Bulkemsweide aan de Elzeterweg. De uitslag van de eerste heuse voetbalconfrontatie: 0-3. De clubkleuren welke men in de beginfase koos: rood -wit - blauw. Met deze kledij veroverden de MVC-mannequins ook de eerste trofee: te Bleijerheide een eerste prijs voor de mooiste kledij.

MVC 1
Meester Sjo Kuypers was in die beginfase MVC's strafschoppenspecialist. M. Rademachter fabriceerde de eerste Mechelse voetbalschoenen en aldus getooid trad men in 1920 voor het eerst in competitieverband op in de 3e klasse afdeling Limburg van de KNVB. Dit optreden leidde meteen tot het veroveren van de kampioenstitel. Men opereerde in dat succesvolle jaar volgens het orthodoxe 2-3-5 systeem en J. Kuypers en W. Botterweck zijn de voetbalsmaakmakers.
Naar de uitwedstrijden reisde men comfortabel met paard en wagen teneinde uitgerust op de groene grasmat te kunnen verschijnen. Met het behalen van dat eerste kampioenschap sloeg de voetbalvonk pas goed over in de Mechelse leefgemeenschap: op Schweiberg en Kleeberg worden eveneens voetbalclubs opgericht.
Deze clubs is echter geen lang leven beschoren en o.l.v. kapelaan Robroek komt een fusie tot stand, waarbij men de naam RKMVC aanneemt en als clubkleuren zwarte broek en wit hemd kiest.
Seriewedstrijden georganiseerd in 1925 brengen het voor die tijd exorbitant hoge nettobedrag op van f. 1.000,-.

Tijdens de competitie 1930-1931 gaan in Mechelen de vlaggen in de top! Reden hiervoor is het kampioenschap met promotie naar eerste klasse van KNVB afdeling Limburg.

Na de verenigingsmagere dertiger jaren komt er in de competitie van 1940-1941 een nieuwe bloeiperiode. Men dringt voor het eerst door tot de 4e klasse KNVB.
Sedert 1954 leveren de voetballers van de Wittemse kerkdorpen strijd om het kampioenschap van Wittem. In 1958 legden de Mechelse voetballers voor het eerst beslag op deze eretitel. Dat geschiedde op het Zwart Wit terrein te Eys.

In 1957 stond erevoorzitter de heer N. Wenders mede aan de wieg van MVC's jeugdafdeling. Hij gaat in 1957 langs diverse families, teneinde vaders en vooral moeders te bewegen hun zoon (of zoons) af te staan aan het te formeren jeugdelftal. Zijn smeekbede wordt verhoord. Hij chartert een vijftiental spelers bij elkaar. Doch er komt een kink in de kabel, de leeftijden van de spelers zijn namelijk niet conform het bondsreglement. Dan volgt er opnieuw gesjachter langs kroostrijke gezinnen met als resultaat dat er niet één maar twee elftallen kunnen worden geformeerd. RKMVC krijgt dan een A- en een B-elftal.

In 1958 werd een aparte jeugdafdeling opgericht onder voorzitterschap van de heer Jan van Aerssen. Hij leidde de jeugdafdeling 13 jaar en werd opgevolgd door de heer H. Poeth die in 1977 de voorzittershamer weer overdroeg aan de heer Alex Jaspar.

In het geboortejaar van de jeugdafdeling kreeg MVC tevens zijn eerste "oefenverlichting". Aan houten palen bevestigde autolampen worden via accu's van stroom voorzien. De accu’s worden geleverd door A. Peute z.g.

Aan verenigingstrouwe en kameraadschapzin tonende leden heeft RKMVC nooit ontbroken. Naast de vele leden, die mogen wijzen op een lange staat van verenigingsdienst, mogen in dit verband tevens de volgende voorbeelden daarvan een illustratie zijn.
Seriewedstrijden, welke met name in de vijftiger en zestiger jaren veelvuldig georganiseerd werden, oefenden ook op de MVC mannen aantrekkingskracht uit. Daar behaalde successen pleegde men uitbundig te vieren. Een vroege uitschakeling bood de spelers echter vaak nog meer gelegenheid om de bloementjes eens danig buiten te zetten, immers moeder de vrouw of meisjes de verloogde verwachtte voetballend manlief pas zeer laat op honk terug, alvast rekeninghoudend met een finaleplaatsing. De aldus gecreëerde vrijbuitertijd benutten de vroeg uitgeschakelde voetballers gretig. Zij zochten met z'n allen een stevige pleisterplaats aan de tapkast van de eerste opdoemende café. Het vervoermiddel uit die dagen (de fiets) werd netjes voor dat betreffende café gestald en tegen finaletijd weer ter hand genomen teneinde de thuisreis te voltooien. Dat fietsen bleek die voetballers dan echter niet al te goed meer af te gaan. In de "Renersdael"schijnen diverse koren, aardappel en maïsvelden in die tijd bezoek te hebben gehad van onvrijwillig kapseizende Mechelse voetballers. Desalniettemin bereikte het hele gezelschap steeds eendrachtig de thuishaven.

1961
In oktober 1961 werd de naam RKMVC bijgeschreven in de Koninklijke annalen. De vereniging ontving een bevestiging van dit heuglijk feit via een door de toenmalige minister van Justitie ondertekend officieel schrijven.

In 1963 volgde promotie naar de 4e klass KNVB na een heroïsche strijd aan de boorden van de Zinzelbeek te Nyswiller. Met 6-2 kleineert men dan Sportclub'25 uit Bocholtz in een beslissingswedstrijd. Mechelen is voetbalmaf.
Ook buiten de (chauvinistische) Mechelse dorpsgrenzen verwierf RKMVC door het correcte en sportieve optreden van haar elftallen veler sympathie. Illustratief hiervoor is een persoonlijk schrijven van KNVB scheidsrechter Laplooi uit Maastricht. Naar aanleiding van de degradatieduels in 1966 (tegen Vilt en Gulpen) in het nadeel van RKMVC uitvielen, schreef deze referee op 25-07-1966: Uw verlies is het vierdeklasserschap. Uw winst de geëtaleerde sportiviteit, voetbalmoed en incasseringskracht tijdens deze "struggle for live". Ik hoop dat u snel het verloren gegane terrein zult heroveren, zodat ik uw fijne ploeg nog vaker mag fluiten.

In de winterstop van seizoen 1970-1971 vindt er een unicum uit de Mechelse voetbalhistorie plaats. In het Gofferstadion te Nijmegen fungeert RKMVC als sparringpartner van de eredivisieclub NEC. Het negatieve eindresultaat 9-1 staat als eerval in de verenigingsannalen vermeld.

In seizoen 1971-1972 slaagt het 1e elftal er wederom in om de 4e klasse KNVB te bereiken. En de jaren die hierop volgen is RKMVC 1 een vaste en sterke 4e klasser. In seizoen 1990-1991 weet het elftal zelfs via promotie de 3e klasse te behalen.

De mannen kwamen echter te kort om zich te handhaven en degradeerden het seizoen erna weer terug naar de 4e klasse. Hierna volgde al snel nog 2 degradaties waarna RKMVC in de 6e klasse belandde.

In het seizoen 1999-2000 werd de draad weer opgepakt en volgde er een kampioenschap met promotie naar de 5e klasse KNVB. Het jaar erop 2000-2001 werd weer om de strijd voor het kampioenschap mee gedaan. Via de nacompetitie promoveerde RKMVC meteen en belandde weer in de 4e klasse KNVB.

Twee jaar later 2002-2003 degradeerde RKMVC wederom naar de 5e klasse KNVB, waar in 2005-2006 het 1e elftal een periodetitel behaalde en lange tijd mee deed om het kampioenschap. Voor promotie moest worden afgerekend met Eikenderveld en RKHBS. Eikenderveld werd met 3-0 verslagen. Bij RKBBS ging het mis. Al na de eerste minuut stonden de groenwitten met 1-0 achter, waardoor RKMVC de hele wedstrijd achter de feiten aanliep. Helaas werd de wedstrijd met 4-1 verloren. Ondanks dat we een goed seizoen hadden gedraaid en net niet gepromoveerd waren, verlieten toch 8 spelers het elftal, waardoor er een heel jeugdig 1e elftal op de been kwam. Ondanks dat het jeugdige elftal voor elke meter vocht maar elk greintje geluk ontbeerde, degradeerde het team naar de 6e klasse in het seizoen 2007-2008.

2013-2014
Momenteel staan we met heel RKMVC aan een nieuw begin, waarbij het jeugdige elftal, onder leiding van paar ervaren spelers, uitkomt in de 5e klasse A. Het is thans zaak alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen, zodat er een echt team voor de toekomst komt te staan, waarna de successen beslist zullen volgen..............


De dameshistorie
De KNVB heeft lange tijd negatief aangekeken tegen damesvoetbal en er werd clubs zelfs verboden om vrouwen op de ledenlijst te accepteren en als speelsters toe te laten op de velden. Er ontstonden toen aparte verenigingen die zelfs een eigen bond hadden.
In 1971 werd op een vergadering van de KNVB in Zeist vrouwenvoetbal uiteindelijk toch erkend. RKMVC Mechelen was er als de kippen bij. In 1971 begon bij RKMVC het eerste damesteam. Het eerste seizoen werd er alleen hard getraind en speelden ze enkele vriendschappelijke wedstrijden. En met succes want hun eerste seizoen in de competitie 1972-1973 werden de dames kampioen. Hierna hebben ze nog twee seizoenen gespeeld. Maar in 1975 nam het aantal leden helaas zodanig af dat het team terug getrokken moest worden.

In 1994 werd het damesvoetbal in Mechelen weer opgepakt. Alex Jaspar was trainer van het damesteam. Anno 2010 acteert het team verdienstelijk in de vijfde klasse en verzorgt Jan Pinckaers de trainingen.

Historie

Het begin In 1920 introduceerde W. Botterweck sr. (oud koster-organist) het inmiddels overbekende en wereldbefaamde "leren voetbalmonster" in de Mechelse gemeenschap. Begeestering alom. Enkele jongeren besloten daarop een voetbalclub op te richten ....

Klik hier om verder te lezen

Neem contact op:

Phone Kantine:               043-455 2141
web www.rkmvc.nl
emailWebbeheer: rkmvc.mechelen@gmail.com

Phone
Secretariaat:         043-455 1299  
emailSecretariaat: 
jsnackers@kpnmail.nl
PhoneJeugdsecretariaat: louis mordant 06-53709375 / e-mail: wedstrijden@sjoheuvelland.nl

Klik hier voor de bestuursleden

 

© 2018 RKMVC   |  Joomla Templates by Joomzilla.com